9/21/23

ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΓΡΑΦΗ- Ο σκαντζόχοιρος σε άμυνα και οι πολιτικές θέσεις του Στέφανου Κασσελάκη

 


Της Αλκμήνης Ψιλοπούλου

Ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ καλά κρατεί. Και ο κομματικός «στρατός» είναι αυτός που, ως ηττημένος, προσπαθεί να διεμβολίσει τις θέσεις του «εχθρού», που έχει ήδη νικήσει κατά κράτος στην μάχη της πρώτης Κυριακής.

Ο εμφύλιος στους κόλπους της αριστεράς  δεν είναι κάτι καινούργιο. Έχει περάσει φαίνεται και στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ που είχε την τύχη να γίνει κυβέρνηση και έπειτα, παρόλη την ήττα στις τελευταίες εθνικές εκλογές, να είναι-ακόμη-αξιωματική αντιπολίτευση.

Όπως έχω ήδη γράψει, είμαι σ’ αυτό το χώρο από την νεανική μου ηλικία. Μάλιστα, έχω εργαστεί στο γραφείο Τύπου του- άλλοτε- Συνασπισμού και νυν ΣΥΡΙΖΑ, για λίγο και μετά την ανάληψη της προεδρίας του κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα.

Τα ματάκια μου και τα αυτιά μου έχουν δει πολλά. Έχουν δει άγριες κόντρες ανάμεσα στις φράξιες (αριστερή τάση, προεδρικοί, κλπ.κλπ.), τον πόλεμο εναντίον προέδρων μέχρι την εξόντωσή τους (Νίκος Κωνσταντόπουλος, Αλέκος Αλαβάνος, και στο τέλος Αλέξης Τσίπρας) από τις λεγόμενες «τάσεις» που λειτουργούσαν σαν κόμματα μέσα στο κόμμα. Έχω δει κλειστές και κλειδωμένες πόρτες, όπου η κάθε «τάση» συνεδρίαζε για να κανονίσει τη γραμμή που θα ακολουθήσει στο τάδε και τάδε θέμα. Στην Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίαζε στην Κουμουνδούρου γινόταν χαμός κάθε φορά από τους τσακωμούς και τις φωνές.

Ήταν μια άκρως τοξική κατάσταση, που κατέληγε σε αποχωρήσεις κάποιας «τάσης» από το κόμμα, στη δημιουργία ενός άλλου κομματιδίου που μάλιστα έπαιρνε μέρος και στις εκλογές.

Μια τοξική κατάσταση που επαναλαμβάνεται σήμερα, με μεγαλύτερη αγριότητα, διότι μέσα στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ έχει εμφανιστεί ένας δυνατός «ξενιστής»…

Αυτός ο «ξενιστής» ονομάζεται Στέφανος Κασσελάκης. Χαρισματικός, με όλη τη σημασία της λέξης. Ο οποίος δεν έχει προκύψει από κανέναν κομματικό σωλήνα, έχει ζήσει στην δύσκολη χώρα των ΗΠΑ όπου αν δεν έχεις «γκατς» δεν πας πουθενά, έχει διακριθεί παντοιοτρόπως και έχει γίνει ένας νέος επιτυχημένος άνθρωπος.

Και τότε, μόλις εμφανίστηκε ο «ξενιστής», «ταραχή έπεσε στον Άδη» όπως λέει ο ποιητής.

Ο Κασσελάκης, ο «ουρανοκατέβατος», το «αμερικανάκι», που «δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα», δεν πέρασε μέσα από τον κομματικό λαβύρινθο της Κουμουνδούρου. Προτίμησε να πάει κάτω, κατευθείαν στον λεγόμενο λαό, για τον οποίον όλοι οι αριστεροί κόπτονται και ολολύζουν, και να περπατήσει μέσα στα λασπόνερα, την ώρα που οι σύντροφοι αναλώνονταν μέσα στα γραφεία σε ολοήμερες και ολονύχτιες συνεδριάσεις, κλαψουρίζοντας και υστεριάζοντας για το πώς θα διαχειριστούν την μεγάλη ήττα στις εθνικές εκλογές…

Δεν θέλω άλλο να μακρηγορήσω, η συνέχεια είναι γνωστή.

Η ήττα είναι ήττα και τότε, ο ηττημένος, προκειμένου να αμυνθεί απέναντι στον θάνατο, λειτουργεί όπως κάποια ζώα, όπως ας πούμε ο σκαντζόχοιρος που κλείνεται στο καβούκι του και πετάει τα αγκάθια του ή όπως ο σκορπιός που χτυπάει τον εχθρό με τη δηλητηριώδη ουρά του.

Έτσι λοιπόν και οι άνθρωποι, την ύστατη ώρα της ήττας τους, επιστρατεύουν όσα όπλα μπορούν για να αντιμετωπίσουν τον ισχυρότερο «εχθρό». Μόνο που αυτός ο «εχθρός», έχει σχεδόν εισέλθει στα τείχη της πόλης και τείνει χείρα φιλίας και συνεργασίας στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ.

Έτσι λοιπόν, σήμερα τρεις μέρες πριν την τελευταία και καθοριστική μάχη, οι σύντροφοι του κομματικού μηχανισμού, επιστρατεύουν τα τελευταία τους δηλητηριώδη όπλα, ενώ τα κανάλια «παίζουν» πλέον το σενάριο της διάσπασης, η οποία πολύ θα συνέφερε τον πραγματικό εχθρό, που είναι το σύστημα ΝΔ και οι θιασώτες και κυβερνώντες αυτή την έρμη χώρα.

Ένα από τα όπλα, είναι οι λεγόμενες «πολιτικές θέσεις», το λεγόμενο «πολιτικό σχέδιο» το οποίο διαθέτει η έτερη υποψήφια πρόεδρος και οι υποστηρικτές της, ενώ δήθεν δεν το διαθέτει ο «αλεξιπτωτιστής» Στέφανος Κασσελάκης. Ένα σχέδιο για το οποίο δεν έχουν πει ούτε μια συγκεκριμένη πρόταση.

Ο Κασσελάκης, λοιπόν, δεν έχει πολιτικό σχέδιο. Και λοιπόν, πού το βρήκαμε εμείς δημοσιευμένο από τις 27/8/023 στην Ναυτεμπορική και το παραθέτουμε στη συνέχεια του άρθρου μας, σχεδόν αυτούσιο; Διαβάστε το λοιπόν αγαπητοί σύντροφοι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος και εσείς οι συν αυτών, διαβάστε το και όσοι θα ψηφίσετε για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και κρίνετε:

Οι θέσεις του για την οικονομία

Ο 35χρονος πολιτικός ζητάει «φορολογία κοινής λογικής». Προτείνει έτσι μεταξύ άλλων,

  • Καθιέρωση προοδευτικής φορολογίας με γενναία ελάφρυνση για τους υπαλλήλους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υπό νέα φορολογική κλίμακα.
  • Ισχυρά κίνητρα σε επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς που μεταφέρουν τη βάση τους εκτός Αθηνών, καθώς και σε επιχειρήσεις που διανέμουν μετοχές (stock options) στους υπαλλήλους τους.

Για τα εργασιακά τονίζει ότι απαιτείται «συνεργασία και όχι εξάρτηση» και προτείνει:

  • Εργασία με κανόνες και αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων (επαναφορά ΣΣΕ και βάσιμου λόγου απόλυσης, θέσπιση υποχρέωσης αιτιολόγησης μη πρόσληψης, σύνδεση σε πραγματικό χρόνο του συστήματος ψηφιακής κάρτας με ΣΕΠΕ κ.α).
  • Πλήρης εξομοίωση όσων εργάζονται με «μπλοκάκι» σε σχέση εξαρτημένης εργασίας με τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου (σε αποζημιώσεις, επιδόματα, δώρα, άδεια μητρότητας κλπ).

Στον αγροτικό τομέα:

  • Χορήγηση κινήτρων δημιουργίας καλλιεργητικών ζωνών ανά περιφέρεια. Διεύρυνση επιλέξιμων καλλιεργειών και ενίσχυση νέων ανταγωνιστικών καλλιεργειών ανά νομό.
  • Δημιουργία φυσικών και ψηφιακών δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων ανά περιφέρεια.
  • Πριμοδότηση του παραγόμενου προϊόντος και όχι αποκλειστικά του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου / Κατάργηση του “ιστορικού δικαιώματος” καλλιεργητή / Θέσπιση πραγματικού μητρώου των κατ’ επάγγελμα αγροτών.


Ενεργειακή πολιτική

  • Επαναφορά της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο με ανεξάρτητη διοίκηση που θα αμείβεται βάσει αποδοτικότητας και όχι βάσει κερδοφορίας.
  • Ενεργειακή Δημοκρατία, ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων, δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών για αυτοκατανάλωση.
  • ΑΔΜΗΕ: Πάταξη ολιγοπωλίων ηλεκτρισμού με δημιουργία ηλεκτρικής “λεωφόρου” που θα συνδέει την Ελλάδα με την κεντρική Ευρώπη.

Διαχωρισμός Εκκλησίας – Κράτους

Ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ του πλήρους διαχωρισμού Εκκλησίας – Κράτους, προτείνοντας τα ακόλουθα:

  • Διαχωρισμό με έντιμη συμφωνία
  • Ανάληψη από την Εκκλησία της αποκλειστικής ευθύνης για τη μισθοδοσία, ασφάλιση και συνταξιοδότηση του κλήρου.
  • Κρατική ενίσχυση για τη συντήρηση ναών, μονών και για τη διατήρηση της πολιτιστικής /θρησκευτικής κληρονομιάς.

Ενίσχυση του ΕΣΥ

  •  Γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών καθώς και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ.
  • Τέλος στους διορισμούς πολιτευτών και ημετέρων στις διοικήσεις των νοσοκομείων.
  • Ισχυρά κίνητρα σε Έλληνες γιατρούς και νοσηλευτές του εξωτερικού ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να ενταχθούν στο ΕΣΥ.
  • Παροχή δωρεάν στέγασης στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που υπηρετεί σε δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές.

Αλλαγές στην Παιδεία

  • Μισθολογική αναβάθμιση όλων των εκπαιδευτικών και τέλος στην ομηρία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
  • Συνταγματική κατοχύρωση ποσοστού minimum 5% του ΑΕΠ για τη δημόσια εκπαίδευση. Δραστική αύξηση των κονδυλίων για έρευνα και τεχνολογία.
  • Εθνικό Σχέδιο Φοιτητικής Στέγης με οικονομικά κριτήρια / Παροχή δωρεάν στέγασης στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές.
  • Περιφρούρηση πανεπιστημιακών χώρων με βάση το αυτοδιοίκητο, θέσπιση από τα ίδια τα Πανεπιστήμια -σε συνεργασία με τους φοιτητικούς συλλόγους- πλαισίου κυρώσεων για όσους προξενούν φθορές στους πανεπιστημιακούς χώρους.
  • Αναμόρφωση διοικητικού πλαισίου, ώστε να επιτρέπονται δωρεές και συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια για τη δημιουργία «βραχιώνων», με αποκεντρωμένη διοίκηση, αλλά εντός του δημόσιου πανεπιστημίου.
  • Ένταξη των μουσικών και παραστατικών τεχνών με δημιουργικό τρόπο στην εγκύκλιο εκπαίδευση / Άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων και άλλων δημόσιων χώρων πολιτισμού για παρουσίαση σχολικών και φοιτητικών παραστάσεων.

(Πηγή naftemporiki.gr  https://www.naftemporiki.gr/politics/1507358/stefanos-kasselakis-den-tha-ekkenosoyme-tin-ellada-i-kritiki-stin-kyvernisi-oi-theseis-gia-ethnika-themata-ygeia-paideia-ekklisia/)

 

 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για εμένα

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1952. Σπούδασα Ιστορία - Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εργάστηκα στο Υπουργείο Πολιτισμού ως αρχαιολόγος από το 1977 ως το 1983. Παράλληλα με την εργασία μου σπούδασα θέατρο στη Σχολή Ευγενίας Χατζήκου και συμμετείχα σε παραστάσεις ερασιτεχνικών θεατρικών θιάσων.

Από το 1984 εργάστηκα ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες ΑΥΓΗ, ΠΡΩΤΗ, Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Το 1985 παίρνω το πρώτο δημοσιογραφικό βραβείο «Παύλου Παλαιολόγου» για το καλύτερο γυναικείο κείμενο. Αργότερα συνεργάστηκα με τα περιοδικά ΠΑΝΘΕΟΝ, ΓΥΝΑΙΚΑ, ΤΗΛΕΡΑΜΑ, Mme Figaro, ΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ, στα οποία είχα την ευθύνη της αρχισυνταξίας και την επιμέλεια του ελεύθερου ρεπορτάζ. Συνεργάστηκα επίσης ως ρεπόρτερ με την τηλεόραση του ΑΝΤ1 και με ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΤΟP FM, 9.84 κ.α.). Κατά τη δημοσιογραφική μου καριέρα, ασχολήθηκα με την ελεύθερη έρευνα, πολιτιστικά, κοινοβουλευτικό και πολιτικό ρεπορτάζ.

Εργάστηκα ως συντάκτης πολιτικού ρεπορτάζ, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων-(ΑΠΕ-ΜΠΕ). Έχω γράψει τα βιβλία «Ψάχνοντας για τη Μόνικα», «Η σκιά της άλλης» και «Μινώκερος», τα οποία εκδόθηκαν από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ. Έχω κάνει πολλές επιμέλειες βιβλίων.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια ζω μόνιμα στη Σύρο και συνεργάστηκα με την εφημερίδα «Ο ΛΟΓΟΣ των Κυκλάδων».