9/03/23

ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΓΡΑΦΗ- Ο Κασσελάκης και τα κασελάκια

 


Της Αλκμήνης Ψιλοπούλου


 Με λένε Αλίκη (ή Alice) και έχω να πω κάτι στον κύριο Κασσελάκη:

Αγαπητέ Στέφανε, ήρθες "αλεξιπτωτιστής"* από Αμέρικα για να μας ταράξεις τον ύπνο και το Ζεν του τίποτα μέσα στη νάρκη του οποίου είχαμε αράξει. Είσαι νέος, ωραίος, επιτυχημένος, με μια βαλίτσα περγαμηνές και έχεις το θάρρος (θράσος για κάποιους) να δημοσιοποιείς τη διαφορετικότητά σου.

Θα σου πω όμως πράγματα που μπορεί να σε στεναχωρήσουν (όπως μπορεί και να στεναχωρήσουν τα συντρόφια μου τους ένθεν κακείθεν του χώρου της αριστεράς.)


Θα έχεις προσέξει περπατώντας στους δύσβατους δρόμους της χώρας μας και ιδιαίτερης πατρίδας σου, κάποια πρόσωπα που περνούν δίπλα σου, άλλα με κατεβασμένα τα κεφάλια, άλλα με ειρωνικά βλέμματα, άλλα νευρικά και θυμωμένα μουρμουρίζοντας βρισιές μέσα από τα δόντια τους, στα κανάλια και στα media. Τα περισσότερα από αυτά τα άτομα, κρατούν στα χέρια τους ένα κασελάκι με την επιγραφή «τα ελαττώματα της φυλής». Κι αν μπορούσες να τα ανοίξεις, θα έβρισκες:

Την ζηλοφθονία (αυτός δεν ανήκει στο χώρο της αριστεράς, είναι αμερικανάκι)

Τη συνωμοσιολογία ( «αυτός είναι δάκτυλος του Τσίπρα και των Αμερικάνων, ήρθε ουρανοκατέβατος για να διαλύσει το κόμμα, είναι αριστεροδέξιος)

Την ψευτομαγκιά («εμείς δεν θέλουμε σωτήρες»)

Τον υπόγειο υπερσυντηρητισμό («αδελφές και παλληκάρια…»)

Το φόβο για αλλαγές και για το καινούργιο (τι λέει ο άνθρωπος, επαγγελματικός στρατός και διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους, ποιος νομίζει ότι είναι, ο Κεμάλ;)

Το κόμπλεξ κατωτερότητας (ήρθε να μας δείξει τις περγαμηνές του και νομίζει πως έτσι μπορεί να γίνει πρόεδρος, σε μας με τα τόσα χρόνια αγώνων στην πλάτη μας)

Την ανησυχία μη χαλάσει η πολιτική μανέστρα ( «δεν ξέρω αν είναι μέλος του κόμματος» κι αν δεν είναι, γιατί τον ενδιαφέρει να βάλει υποψήφιος για πρόεδρος)

Την κακεντρέχεια («κάνει γκέλα σε άτομα ούφο»).

Δυστυχώς για σένα, ακόμα δεν πάτησες το πόδι σου στην αγαπημένη σου πατρίδα που την νοστάλγησες τόσα χρόνια στα ξένα και είπες να έρθεις να βάλεις ένα χεράκι μπας και αυτή η χώρα («με ειδικές ανάγκες») γίνει μια κανονική χώρα, κι άρχισε το τουφεκίδι. Πρώτα από τα social media βέβαια, το σύγχρονο «λαϊκό δικαστήριο» που τρολάρει και κάνει λεκτικό μπούλιγκ κάθε μέρα. Έπειτα, εκ των έσω, από τα στελέχη του κομματικού κατεστημένου,  που βλέπουν το οικοδόμημά τους να τρίζει μαζί με τις καρέκλες τους. 

Είναι γνωστή η μέθοδος «δολοφονίας χαρακτήρα», χρήσιμου όπλου του συστήματος και κάθε είδους εξουσίας.


Αναστάτωση μεγάλη προκάλεσε η έλευσή σου και φόβο για την ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης, πρώτα μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ που παλεύει με τους εφιάλτες του. Αλλά μη νομίζεις ότι δεν ανησυχούν και τα άλλα κόμματα, και ο νυν πρωθυπουργός και ο πρόεδρος που φιλοδοξεί να γίνει αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Διότι με την ουρανοκατέβατη παρουσία σου διαταράσσονται οι σχέσεις ισορροπίας τους συστήματος και οι γνωστοί συσχετισμοί που εκφράζονται από τα γνωστά πρόσωπα του παλαιού κατεστημένου (της γεροντοκρατίας που κυβερνάει αυτή τη χώρα).

Ελπίζω να σε έχουν ενημερώσει οι άνθρωποί σου για την κατάσταση που επικρατεί, τα ήθη και τα έθιμα, στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

 «Ταραχή θα πέσει στον Άδη, και το σανίδωμα θα υποχωρήσει από την πίεση τη μεγάλη του ήλιου» που λέει κι ο ποιητής.

Σου εύχομαι καλό κουράγιο και καλή επιτυχία στους στόχους σου.

(* Και για να μην ξεχνιόμαστε: Ούτως ή άλλως, δεν είσαι και ο πρώτος "αλεξιπτωτιστής" που εμφανίζεται σ' αυτό το χώρο. Ο Ευκλείδης καθώς και ο Γιάννης εμφανίστηκαν κι αυτοί από χώρες μακρινές ξαφνικά στην Ελλάδα, για να μας σώσουν από τα μνημόνια.) 

 

 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για εμένα

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1952. Σπούδασα Ιστορία - Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εργάστηκα στο Υπουργείο Πολιτισμού ως αρχαιολόγος από το 1977 ως το 1983. Παράλληλα με την εργασία μου σπούδασα θέατρο στη Σχολή Ευγενίας Χατζήκου και συμμετείχα σε παραστάσεις ερασιτεχνικών θεατρικών θιάσων.

Από το 1984 εργάστηκα ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες ΑΥΓΗ, ΠΡΩΤΗ, Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Το 1985 παίρνω το πρώτο δημοσιογραφικό βραβείο «Παύλου Παλαιολόγου» για το καλύτερο γυναικείο κείμενο. Αργότερα συνεργάστηκα με τα περιοδικά ΠΑΝΘΕΟΝ, ΓΥΝΑΙΚΑ, ΤΗΛΕΡΑΜΑ, Mme Figaro, ΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ, στα οποία είχα την ευθύνη της αρχισυνταξίας και την επιμέλεια του ελεύθερου ρεπορτάζ. Συνεργάστηκα επίσης ως ρεπόρτερ με την τηλεόραση του ΑΝΤ1 και με ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΤΟP FM, 9.84 κ.α.). Κατά τη δημοσιογραφική μου καριέρα, ασχολήθηκα με την ελεύθερη έρευνα, πολιτιστικά, κοινοβουλευτικό και πολιτικό ρεπορτάζ.

Εργάστηκα ως συντάκτης πολιτικού ρεπορτάζ, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων-(ΑΠΕ-ΜΠΕ). Έχω γράψει τα βιβλία «Ψάχνοντας για τη Μόνικα», «Η σκιά της άλλης» και «Μινώκερος», τα οποία εκδόθηκαν από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ. Έχω κάνει πολλές επιμέλειες βιβλίων.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια ζω μόνιμα στη Σύρο και συνεργάστηκα με την εφημερίδα «Ο ΛΟΓΟΣ των Κυκλάδων».