6/06/22

Η αόρατη κόκκινη κλωστή

 

Ένα σημείωμα εκτός επικαιρότητας


Της Τιτίκας- Μαρίας Σαράτση

 


Ας αρχίσω με μια διευκρίνηση: Τον τίτλο τον «δανείστηκα» από τον Διονύση Μαυρογένη, συναγωνιστή μας στα φοιτητικά. Τον είχε αναφέρει σε μια συνέντευξη. Όμως αισθάνομαι την ανάγκη να γράψω αυτό το σύντομο σημείωμα. Και αισθάνομαι την ανάγκη να το γράψω εδώ, στο blog της Αλκμήνης με την οποία κοιμηθήκαμε πλάι-πλάι για είκοσι λεπτά μέσα σε 36 ώρες πάνω σε ένα έδρανο το Φεβρουάριο του 1973 στην Κατάληψη της Νομικής.


Όταν σκέπτομαι τις συναγωνίστριες και τους συναγωνιστές μου, αυτούς που είναι ακόμη εδώ και αυτούς που έφυγαν αλλά βρίσκονται πάντα στην καρδιά και στην ψυχή μας, στο νου μου έρχεται αυτόματα ένα βιβλίο του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ που διάβασα στα 13 μου. «Οι σύντροφοι». Οι σύντροφοι όχι με την πολιτική στενή έννοια αλλά με την έννοια του Ρεμάρκ. Οι συμπολεμιστές δηλαδή.

Πολλά έχουν ειπωθεί για την «ξεπουλημένη γενιά του Πολυτεχνείου». Εδώ θα επαναλάβω τα λόγια του Μιχάλη Σαμπατακάκη: Δεν υπήρξε «γενιά του Πολυτεχνείου». Είμαστε 5000 το πολύ σε μια πόλη τεσσάρων και κάτι παραπάνω εκατομμυρίων κατοίκων. Και όπως έχει γράψει σοφά ο Μιχάλης, είμαστε «με το γκάζι στο τέρμα και χωρίς χώρο για να φρενάρουμε». Κινδυνέψαμε, ναι. Άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο. Άλλοι βγήκαν από την ΕΣΑ με την ψυχή τους καταρρακωμένη για πάντα για να μην μιλήσουμε για το σώμα τους. Όλους όμως μας ενώνει μια αόρατη κλωστή. Αν κάποιος συμπολεμιστής του τότε τηλεφωνήσει σε κάποιον άλλον για να τον ρωτήσει κάτι ή να του ζητήσει κάτι αυτός που δέχεται το τηλεφώνημα θα αφήσει ό,τι κάνει και η προτεραιότητά του θα γίνει ο τηλεφωνών. Γιατί μας ενώνει η αόρατη κλωστή και το όραμα. Το όραμα των νεανικών μας χρόνων για μια Ελλάδα με προκοπή και αξιοπρέπεια. Αυτό δεν αλλάζει. Έχει περάσει στις φλέβες μας. Γιατί υπήρξαμε συμπολεμιστές ενάντια στη γελοιότητα, στην ανελευθερία, στην παραχάραξη της Ιστορίας κατά το δοκούν των συνταγματαρχών. Όπως λοιπόν εμείς είχαμε σεβασμό για όλους όσους πολέμησαν τους φασίστες και τους κατακτητές στην Κατοχή, έτσι και οι επόμενες γενιές πρέπει να έχουν σεβασμό για τους δικούς μας συμπολεμιστές. Δεν έχει σημασία αν ακολουθήσαμε διαφορετικούς δρόμους με διαφορετικούς βαθμούς ευαισθησίας. Σημασία έχει ότι στη δεδομένη στιγμή αντισταθήκαμε μαζικά και ειρηνικά. Ό,τι και αν λέγεται, όσο και αν λοιδορούμαστε και συκοφαντούμαστε η  αόρατη κλωστή θα παραμένει, θα μας ενώνει και θα «Υφαίνει» όνειρα και οράματα για τους επόμενους. Θαρραλέα και αγέρωχα….γιατί όπως έχει γράψει ο Γιώργος Σεφέρης:  «Είτε βραδιάζει, είτε φέγγει μένει λευκό το γιασεμί»….

 

 

 

 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για εμένα

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1952. Σπούδασα Ιστορία - Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εργάστηκα στο Υπουργείο Πολιτισμού ως αρχαιολόγος από το 1977 ως το 1983. Παράλληλα με την εργασία μου σπούδασα θέατρο στη Σχολή Ευγενίας Χατζήκου και συμμετείχα σε παραστάσεις ερασιτεχνικών θεατρικών θιάσων.

Από το 1984 εργάστηκα ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες ΑΥΓΗ, ΠΡΩΤΗ, Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Το 1985 παίρνω το πρώτο δημοσιογραφικό βραβείο «Παύλου Παλαιολόγου» για το καλύτερο γυναικείο κείμενο. Αργότερα συνεργάστηκα με τα περιοδικά ΠΑΝΘΕΟΝ, ΓΥΝΑΙΚΑ, ΤΗΛΕΡΑΜΑ, Mme Figaro, ΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ, στα οποία είχα την ευθύνη της αρχισυνταξίας και την επιμέλεια του ελεύθερου ρεπορτάζ. Συνεργάστηκα επίσης ως ρεπόρτερ με την τηλεόραση του ΑΝΤ1 και με ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΤΟP FM, 9.84 κ.α.). Κατά τη δημοσιογραφική μου καριέρα, ασχολήθηκα με την ελεύθερη έρευνα, πολιτιστικά, κοινοβουλευτικό και πολιτικό ρεπορτάζ.

Εργάστηκα ως συντάκτης πολιτικού ρεπορτάζ, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων-(ΑΠΕ-ΜΠΕ). Έχω γράψει τα βιβλία «Ψάχνοντας για τη Μόνικα», «Η σκιά της άλλης» και «Μινώκερος», τα οποία εκδόθηκαν από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ. Έχω κάνει πολλές επιμέλειες βιβλίων.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια ζω μόνιμα στη Σύρο και συνεργάστηκα με την εφημερίδα «Ο ΛΟΓΟΣ των Κυκλάδων».