1/12/18

Το χρήμα του μέλλοντος Ή η κατάργηση του χρήματος;

 Αφορμή γι αυτό το άρθρο, μου έδωσε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ που είδα στο κανάλι Sundance-δημιούργημα του Robert Redford, ένα ελεύθερο βήμα για πρωτοποριακές ταινίες και ντοκιμαντέρ «εκτός των τειχών»-που διέτρεχε την πορεία ενός νέου νομίσματος, άυλου, με την ονομασία Bitcoin, που σπάει το κατεστημένο των διεθνών χρηματαγορών και έχει κάνει θραύση διεθνώς, καθώς η ισοτιμία του με το δολάριο είναι 1 προς 10.000-13.000!

Η χρηματαγορά του ηλεκτρονικού αυτού νομίσματος, έχει ανησυχήσει σφόδρα τις τράπεζες και τους διεθνείς παραδοσιακούς οργανισμούς του χρήματος, γιατί απλούστατα αποτελεί ένα νέο σύστημα, που καταργεί στην πραγματικότητα τους μεσάζοντες-τράπεζες, οίκους αξιολόγησης κλπ.-και διαταράσσει το νεοκαπιταλιστικό σύστημα των αγορών και της διεθνούς οικονομίας.
Το άϋλο χρήμα είναι βέβαια ήδη εδώ, με την καθιέρωση πρώτα των καρτών και στη συνέχεια των ηλεκτρονικών αγορών, αλλά και όλων των συναλλαγών που πλέον μπορούν να γίνουν από το σπίτι μας, από το κομπιούτερ μας.
Το άϋλο χρήμα είναι ήδη εδώ, καθώς τα χαρτονομίσματα είναι ένα θέατρο σκιών ή καλύτερα ένα θέατρο αριθμών που δεν αντιστοιχούν πλέον σε χρυσό ή σε κάτι άλλο υλικό, αλλά βρίσκονται καταγεγραμμένα στη σφαίρα μιας ιδέας… ίσως ίσως στον κόσμο των ιδεών του Πλάτωνα…
Ας όψονται λοιπόν όλοι αυτοί που φυλάνε το χρήμα σε σεντούκια, μαξιλάρια, στρώματα αλλά και όσοι από μας τα έχουμε να μας τα φυλάνε οι τράπεζες. Το ηλεκτρονικό νόμισμα, το οποίο στη γλώσσα των ειδημόνων ονομάζεται «κρυπτονόμισμα», φαίνεται να είναι το χρήμα του μέλλοντός μας, καθώς ακόμα και αν όλοι οι ιστότοποι που το κυκλοφορούν πάψουν να λειτουργούν, ακόμα και ένας αν μείνει πάνω στον πλανήτη, το «κρυπτονόμισμα» θα συνεχίσει να υπάρχει και να λειτουργεί!
Η καινοτομία αυτή, για την πατρότητα της οποίας υπάρχει μόνον ένας μύθος-ότι την εφηύρε ένας ιάπωνας, ονόματι  Satoshi - ανοίγει τεράστιους ορίζοντες για μια οικονομία όπου το χρήμα μπορεί να «αυτοκαταργηθεί». Γιατί, τι νόημα θα έχουν πλέον οι τράπεζες, όταν θα μπορεί ο καθένας να κάνει τις οικονομικές του συναλλαγές με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό του ή στο προσωπικό του PC χωρίς μεσάζοντες, χωρίς προμήθειες, χωρίς υπαλλήλους να τους πληρώνουμε εμείς ή το κράτος, χωρίς την ύπαρξη κερμάτων, χαρτονομισμάτων ή άλλων χειροπιαστών στοιχείων;
Η ελευθερία του νέου ηλεκτρονικού νομίσματος έχει ήδη αποκτήσει μια δυναμική που σαρώνει τα πάντα, σπάει νόμους, κανόνες και θεσμούς, καθιερώνει τους δικούς της και διαμορφώνει ένα νέο οικονομικό σύστημα, καταργώντας το ίδιο το χρήμα, τουλάχιστον έτσι όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.
Μάλιστα, το μπιτκόιν έχει εισβάλει  και στη χώρα μας, αν και ακόμα όχι ευρέως διαδεδομένο.
Όπως είναι φυσικό, η τεράστια απήχηση του νέου νομίσματος, ανησύχησε το κατεστημένο το οποίο κυνήγησε τους ιδιοκτήτες των εταιρειών που παρείχαν το λογισμικό του μπιτκόιν: Κάποιοι μάλιστα φυλακίστηκαν ή αναγκάστηκαν να κλείσουν και να κατεβάσουν τους ιστοτόπους τους. Παρόλα αυτά, το μπιτκόιν ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει. Είναι η νέα επανάσταση μετά από αυτήν του ίντερνετ, αναίμακτη, άϋλη και -ακόμα- ανεξέλεγκτη.
Το Bitcoin, που δημιουργήθηκε το 2009, χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση και μια βάση δεδομένων blockchain που επιτρέπουν τη γρήγορη και ανώνυμη μεταφορά κεφαλαίων εκτός του συμβατικού κεντρικού συστήματος πληρωμών. Από τις αρχές τους έτους, η αξία του έχει υπερδεκαπλασιαστεί, εν μέσω αυξημένης ζήτησης από θεσμικούς επενδυτές για κρυπτονομίσματα καθώς διευρύνεται η χρήση τους. Ωστόσο, οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια κλασική κερδοσκοπική φούσκα, που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική δραστηριότητα στη χρηματοπιστωτική αγορά ή την οικονομία.
Η Νότια Κορέα το απαγορεύει…
Όπως διαβάζουμε χαρακτηριστικά, στις 11-1-018, «η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απαγορεύσει τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, προκαλώντας αναταραχή στην αγορά των εικονικών νομισμάτων και μεγάλη πτώση των τιμών του Bitcoin, καθώς οι αστυνομικές και φορολογικές Αρχές της χώρας έκαναν εφόδους σε τοπικά χρηματιστήρια με την κατηγορία της φοροδιαφυγής. Η λήψη μέτρων στη Νότια Κορέα, μία βασική πηγή της παγκόσμιας ζήτησης για κρυπτονομίσματα, ήρθε σε μία περίοδο που οι αρμόδιες Αρχές σε όλο τον κόσμο πασχίζουν να ρυθμίσουν ένα στοιχείο ενεργητικού, η αξία του οποίου εκτοξεύθηκε στα ύψη πέρυσι.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Παρκ Σανγκ-Κι δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ετοιμάζει ένα νόμο για την απαγόρευση των εικονικών νομισμάτων στα εγχώρια χρηματιστήρια. «Υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες σχετικά με τα εικονικά νομίσματα και το υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζει βασικά ένα νόμο για την απαγόρευση των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων μέσω των χρηματιστηρίων», δήλωσε ο Παρκ σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του υπουργείου.
Αξιωματούχος του γραφείου Τύπου είπε ότι η προτεινόμενη απαγόρευση ανακοινώθηκε μετά από «αρκετή συζήτηση» με άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, περιλαμβανομένων του υπουργείου Οικονομικών και των χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών Αρχών. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφισθεί από την πλειοψηφία των 297 μελών της Βουλής της Νότιας Κορέας, μία διαδικασία που μπορεί να χρειασθεί μήνες ή και χρόνια.
Η σκληρή στάση της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας προκάλεσε μαζικές πωλήσεις του bitcoin στα εγχώρια και ξένα χρηματιστήρια, όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η τιμή του στα εγχώρια χρηματιστήρια έκανε βουτιά έως και 21% το μεσημέρι στα 18,3 εκατ. γουόν (12.638,52 στερλίνες) μετά τις δηλώσεις του υπουργού, ενώ εξακολουθεί να διαμορφώνεται περίπου 30% υψηλότερα σε σχέση με άλλες χώρες.
Το bitcoin υποχωρούσε πάνω από 10% στο χρηματιστήριο Bitstamp του Λουξεμβούργου, στα 13.199 δολάρια, έχοντας προηγουμένως μειωθεί έως και τα 13.120 δολάρια, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Ιανουαρίου.
(ΠΗΓΗ newsbeast.gr 11-1-018)
Σε άλλο άρθρο, αναφέρει ότι «τον Νοέμβριο του 2017, το bitcoin ανήλθε σε νέο ιστορικό υψηλό επίπεδο, ξεπερνώντας το όριο των 10.000 δολαρίων στις μεγάλες πλατφόρμες συναλλαγών του κρυπτονομίσματος. Στις 08:00 ώρα Ελλάδας, η τιμή του διαμορφώθηκε γύρω στα 10.115 δολάρια στην πλατφόρμα BitStamp, έχοντας νωρίτερα ανέλθει έως τα 10.743,61 δολάρια.
Το Bitcoin δεν έχει μέγεθος τέτοιο που να δημιουργεί κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο BBC ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Τζον Κάνλιφ».
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters 29-11-017)
Η Kodak δημιουργεί το δικό της Kodakcoin
Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα  «στις 10-1-018 ανακοινώθηκε ότι και η Kodak θα δημιουργήσει το δικό της κρυπτονόμισμα.  Επεκτείνεται η μανία με την τεχνολογία blockchain και τα κρυπτονομίσματα που δημιουργούνται χάρη σε αυτήν. Η αμερικανική εταιρεία φωτογραφικών ειδών Kodak ανακοίνωσε, στο πλαίσιο της έκθεσης τεχνολογίας CES 2018 στο Λας Βέγκας, ότι θα δημιουργήσει και αυτή το δικό της κρυπτονόμισμα, σε συνεργασία με τη βρετανική WENN Digital.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση, οι μετοχές της Eastman Kodak πήραν τα πάνω τους στο αμερικανικό χρηματιστήριο, εμφανίζοντας αύξηση έως 120%, καθώς οι επενδυτές είδαν μάλλον με καλό μάτι την πρωτοβουλία της εταιρείας.
Η νέα πλατφόρμα blockchain και το αντίστοιχο κρυπτονόμισμα με την ονομασία KodakCoin, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters, θα αξιοποιηθεί για να καταγράφονται τα δικαιώματα που έχουν οι φωτογράφοι πάνω στις φωτογραφίες τους και να αποζημιώνονται άμεσα γι' αυτά.
Το κρυπτονόμισμα θα ενσωματωθεί στην πλατφόρμα KodakOne για τους φωτογράφους, που ήδη έχει δημιουργήσει η εταιρεία, με στόχο να παρακολουθεί και να προστατεύει τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας τους (copyright). Το νέο κρυπτονόμιοσμα θα κάνει το «ντεμπούτο» του στις 31 Ιανουαρίου.
H εταιρεία σχεδιάζει επίσης, σε συνεργασία με τη Spotlite, να εγκαταστήσει στα κεντρικά γραφεία της στη Νέα Υόρκη μια σειρά μηχανημάτων για «εξόρυξη» του γνωστότερου κρυπτονομίσματος Bitcoin, στο πλαίσιο του προγράμματος Kodak KashMiner. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές διεθνώς, ακόμη κι αν το Bitcoin αποδειχθεί «φούσκα», η τεχνολογία blockchain θα έχει λαμπρό μέλλον».
(ΠΗΓΗ ΑΠΕ/AP Photo/Charles Dharapak)
Τι είναι το Bitcoin
Σύμφωνα με το Wikipedia, «το bitcoin στηρίζεται σε ένα λογισμικό «ανοιχτού κώδικα», δηλαδή δημόσιου και διαθέσιμου σε όποιον επιθυμεί να το χρησιμοποιήσει και να ελέγξει τις λειτουργίες του. Αυτό επιτρέπει σε οποιονδήποτε την ελεύθερη και δωρεάν αντιγραφή και ανάπτυξη δικού του λογισμικού βασισμένου στο υπάρχον. Το λογισμικό αποτελεί μία μέθοδο για την επίτευξη των παρακάτω κύριων στόχων:
1) Θέσπιση κριτηρίων παραγωγής και συναλλαγής των ανταλλάξιμων μονάδων του λογισμικού (bitcoins),
2) Διατήρηση των πληροφοριών ιδιοκτησίας των μονάδων των bitcoin που έχουν ήδη παραχθεί,
3) Δυναμική επιβεβαίωση της εγκυρότητας των παραπάνω, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης κεντρικής οντότητας ελέγχου, πιστοποίησης ή διακρίβωσης.
Η χρήση του λογισμικού είναι δωρεάν και διαθέσιμη σε όλες τις χώρες του κόσμου, εφόσον υπάρχει σύνδεση στο internet. Η βασική λειτουργία του λογισμικού έγκειται στην εκτέλεση συναλλαγών bitcoins. Καθώς το λογισμικό είναι ανοιχτού κώδικα, δύνανται να υπάρχουν πάρα πολύ διαφορετικές εκδόσεις και εκδοχές του. Στην ουσία, ο καθένας θα μπορούσε με τις κατάλληλες ικανότητες να δημιουργήσει ένα αντίστοιχο δίκτυο, αντιγράφοντας σε μεγάλο βαθμό το λογισμικό του Bitcoin, προσθέτοντας ή διαφοροποιώντας τους κανόνες όπως επιθυμεί. Κατά αυτήν την έννοια, τα συστατικά στοιχεία του λογισμικού, έχουν δημιουργηθεί συναινετικά από προγραμματιστές, ενσωματώνοντας καινοτομίες διαθέσιμες από άλλα λογισμικά ανοιχτού κώδικα, αλλά και νέα στοιχεία που δεν είχαν εμφανιστεί πριν.
Η δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών με ακεραιότητα ανεξαρτήτως αποδέκτη εντός του δικτύου, η περιορισμένη διάθεση και πεπερασμένη ποσότητα των bitcoins, δημιουργεί τις βασικές προδιαγραφές για ένα δίκτυο ανταλλαγής αξίας. Όποια αξία βρίσκουν οι χρήστες αποτυπώνεται αποκλειστικά στην αξία με την οποία είναι διατεθειμένοι να τα ανταλλάξουν, η οποία με τη σειρά της βασίζεται αποκλειστικά στους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης, χωρίς ενδιάμεσα μέρη (χώρες, κεντρικούς εκδότες ή αρχές).
Η ισχύς του δικτύου εξασφαλίζεται από την αποδοχή του από τους χρήστες. Το δίκτυο το οποίο αποτελούν οι χρήστες του Bitcoin, αποτελείται από χρήστες της ίδιας εκδοχής του λογισμικού. Αλλαγές στον κώδικα προτείνονται στην κοινότητα, αλλά η συναίνεση της κοινότητας των χρηστών και η αποδοχή τους είναι που δημιουργεί το δίκτυο.Η πεποίθηση των χρηστών:
1) στην διαφάνεια του πηγαίου κώδικα του λογισμικού,
2) στην ακεραιότητα και διαφάνεια των συναλλασσόμενων πληροφοριών,
3) στην στιβαρότητα του δικτύου από κακόβουλες επιθέσεις,
4) στην προγραμματισμένα περιορισμένη παραγωγή bitcoins,
5) στην προστασία που παρέχουν οι κρυπτογραφικοί αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται ενάντια σε κακόβουλη εκμετάλλευση του δικτύου. Αυτό το λογισμικό και οι εξελίξεις του αποτελούν τον πυρήνα του συστήματος συναλλαγής bitcoins.
Η μέθοδος με την οποία παράγονται τα bitcoin, μοιάζει με την πορεία διάθεσης ενός πολύτιμου μετάλλου (άργυρος, χρυσός) στην παγκόσμια αγορά. Αρχικά, η εξόρυξή του είναι εύκολη και σχετικά μεγάλες ποσότητες είναι πιο εύκολα διαθέσιμες, προοδευτικά όμως γίνεται σπανιότερο έως ότου εξαντληθούν τα αποθέματα του πλανήτη.
Τα πλεονεκτήματα του bitcoin, είναι:
- H ταχύτητα των συναλλαγών, που ανακοινώνονται ταυτόχρονα και άμεσα σε όλο το διαδίκτυο μέσω του ίντερνετ στο PCμας ή σε ένα Smartphone.
-Tο εξαιρετικά χαμηλό κόστος συναλλαγών το οποίο ανέρχεται περίπου στα 5eurocents και αποδίδεται αυτόματα στους χρήστες, που εκτελούν τους ελέγχους των συναλλαγών και την επιβεβαίωση της αντικειμενικότητάς του, ως αμοιβή για την επεξεργαστική ισχύ που επενδύουν στην προστασία του δικτύου από κακόβουλες επιθέσεις.
- O έλεγχος από το χρήστη, καθώς αυτός είναι ο μόνος που έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει συναλλαγές και είναι πρακτικά αδύνατο να κλαπούν ή να υφαρπαχτούν από τρίτους αφού είναι κρυπτογραφημένες.
Ανεξάρτητα από το πλήθος τους, τα bitcoins και τα «πορτοφόλια» αποθήκευσης ή οι κωδικοί πρόσβασης σε αυτά είναι ουσιαστικά πάρα πολύ μικρά σε μέγεθος, και μπορούν να μεταφερθούν εύκολα, να καταγραφούν σε χαρτί, ακόμα και να απομνημονευτούν. Επίσης, μπορούν να αντιγραφούν σε αντίγραφα ασφαλείας σε περίπτωση καταστροφής των αρχικών. Βέβαια αν παραβιαστεί οποιοδήποτε από τα αντίγραφα, τα υπόλοιπα είναι επίσης παραβιασμένα.
-Διαφάνεια Συναλλαγών/Κανόνων : Όλες οι συναλλαγές που έχουν εκτελεστεί ποτέ στο δίκτυο είναι δημόσια διαθέσιμες και διαφανείς. Έτσι, οποιοσδήποτε μπορεί να εξετάσει οποιαδήποτε διεύθυνση και να δει τις προηγούμενες συναλλαγές που έχουν εκτελεστεί με αυτήν, το πλήθος των bitcoin που έχουν μετακινηθεί, όπως και το που έχουν σταλεί. Δεν υπάρχει κανένας κρυφός κανόνας μέσα στο λογισμικό, και δεν είναι δυνατόν να υπάρξει, καθώς οι χρήστες δεν θα το αποδέχονταν.
-Συναινετική φύση της χρήσης του: Η αλλαγή οιουδήποτε χαρακτηριστικού του λογισμικού ή των κανόνων του, έχει ουσιαστικά εφαρμογή μόνο όταν τις δεχτεί η κοινότητα που απαρτίζει το δίκτυο. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται κακόβουλες αλλαγές που θα μπορούσαν να αλλάξουν θεμελιωδώς το λογισμικό (καθώς η πλειοψηφία των χρηστών θα τις αναγνωρίσει και δεν θα τις δεχτεί), αλλά και μεγάλη ευελιξία και ταχύτητα αντίδρασης σε περίπτωση εντοπισμού σφαλμάτων ή απρόβλεπτων αστοχιών κατά τη λειτουργία. Η ύπαρξη μιας παγκόσμιας, εξειδικευμένης και δραστήριας κοινότητας, που αντιμετωπίζει με επαγγελματισμό την ποιότητα του λογισμικού ενώ είναι απολύτως ανοιχτή σε σχόλια, εισηγήσεις και κριτική από όλα τα μέρη είναι ανεκτίμητη για την βιωσιμότητα του λογισμικού. Αντίστοιχου βεληνεκούς επιτυχημένα εγχειρήματα ανοιχτού λογισμικού αποτελούν το Linux όπως και το Bit torrent.
Αποκεντρωμένη φύση : Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του δικτύου, είναι η αποκεντρωμένη φύση του, που δεν απαιτεί καμία κεντρική αρχή ελέγχου ή επιβεβαίωσης. Ακόμα και μόνον ένας υπολογιστής να παραμείνει συνδεδεμένος που περιέχει το αρχείο της αλυσίδας των προηγούμενων συναλλαγών το δίκτυο λειτουργεί κανονικά.
Μη αντιστρέψιμη φύση : Όλες οι συναλλαγές με bitcoin είναι τελικές και μη αντιστρέψιμες. Αυτό έχει το επιπλέον πλεονέκτημα προς όσους διαθέτουν προϊόντα για bitcoin ότι δεν είναι δυνατόν να ανακληθούν συναλλαγές όπως πχ είθισται στις απάτες με πιστωτικές κάρτες.
Ιδιωτικότητα συναλλαγών : Κάθε χρήστης μπορεί να δημιουργήσει, μέσω του λογισμικού, σχεδόν απεριόριστο αριθμό «ψευδώνυμων» διευθύνσεων μέσω των οποίων να εκτελέσει τις συναλλαγές του. Με αυτό τον τρόπο μπορεί ο χρήστης να διατηρήσει την ιδιωτικότητά του απεμπλέκοντας τις συναλλαγές του από τα προσωπικά του στοιχεία.
Υποδιαιρέσεις : Κάθε bitcoin είναι υποδιαιρέσιμο έως 8 δεκαδικά ψηφία (έως 0,00000001) που ονομάζονται Satoshi, επιτρέποντας μικρο-συναλλαγές που δεν είναι δυνατές με άλλα μέσα ή συμβατικά νομίσματα. Η προσθήκη περισσότερων ακόμα δεκαδικών επαφίεται στην συναίνεση του δικτύου αν αυτό χρειαστεί στο μέλλον.
Ωστόσω, παραμένει ακόμα ασαφές το νομικό πλαίσιο του ηλεκτρονικού  νομίσματος.
Παρόλο που η ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει λάβει μέτρα για τη θέσπιση όρων σε ότι αφορά κεντρικά ελεγχόμενα ή εκδιδόμενα ψηφιακά νομίσματα, η αποκεντρωμένη φύση των bitcoin, όπως και άλλα από τα χαρακτηριστικά τους, εισάγουν νέες παραμέτρους που δεν έχουν εξεταστεί σε όλο τους το εύρος ακόμα, σε καμία χώρα. Εντός της Ευρώπης, η Γερμανία τα έχει καθορίσει ως "ιδιωτικά χρήματα" (Private money), και η Ολλανδία ως κάτι στο οποίο δεν χρειάζεται η παρέμβαση/έλεγχος της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Στην ελληνική έννομη τάξη, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, το bitcoin θα πρέπει να χαρακτηρισθεί ως χρήμα με την ευρεία έννοια. Κατά συνέπεια, όλες οι συναλλαγές σε bitcoin θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως χρηματικές.
Στις ΗΠΑ, η κύρια επίσημη οδηγία (FINCEN) έως τώρα έγκειται στην προσπάθεια αποφυγής εγκληματικών οικονομικών δραστηριοτήτων, με αμφισβητούμενη ως τώρα επιτυχία, πέρα από την επιβράδυνση και δυσχέρανση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με bitcoin και αφορούν πελάτες από τις ΗΠΑ. Θεωρείται απίθανο κάποια χώρα να απαγορέψει ολοκληρωτικά τις συναλλαγές με bitcoin, και κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο (έως αδύνατο) να εφαρμοστεί πρακτικά.
Σημειώσεις: Η ανάπτυξη «νομισμάτων» με καθαρά ψηφιακή ύπαρξη μελετάται από ερευνητές και οργανισμούς (κυρίως στις ΗΠΑ) από τα πρώτα βήματα του internet. Η ψηφιακή πληροφορία αναπαράγεται σχετικά εύκολα, και για την αποτελεσματική λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος θα πρέπει να υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας ώστε να μην είναι δυνατή η αντιγραφή (πλαστογράφηση) κάθε μονάδας συναλλαγής. Ενώ στα κεντρικά ελεγχόμενα συστήματα (χώρες, εταιρίες, κλπ) ο έλεγχος αυτός μπορεί να γίνει από τις ίδιες, δεν υπήρχε ποτέ έως τώρα ένα μέσο να γίνει αυτό σε ένα αποκεντρωμένο σύστημα (χωρίς κεντρικό έλεγχο).



Για εμένα

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1952. Σπούδασα Ιστορία - Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εργάστηκα στο Υπουργείο Πολιτισμού ως αρχαιολόγος από το 1977 ως το 1983. Παράλληλα με την εργασία μου σπούδασα θέατρο στη Σχολή Ευγενίας Χατζήκου και συμμετείχα σε παραστάσεις ερασιτεχνικών θεατρικών θιάσων.

Από το 1984 εργάστηκα ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες ΑΥΓΗ, ΠΡΩΤΗ, Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Το 1985 παίρνω το πρώτο δημοσιογραφικό βραβείο «Παύλου Παλαιολόγου» για το καλύτερο γυναικείο κείμενο. Αργότερα συνεργάστηκα με τα περιοδικά ΠΑΝΘΕΟΝ, ΓΥΝΑΙΚΑ, ΤΗΛΕΡΑΜΑ, Mme Figaro, ΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ, στα οποία είχα την ευθύνη της αρχισυνταξίας και την επιμέλεια του ελεύθερου ρεπορτάζ. Συνεργάστηκα επίσης ως ρεπόρτερ με την τηλεόραση του ΑΝΤ1 και με ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΤΟP FM, 9.84 κ.α.). Κατά τη δημοσιογραφική μου καριέρα, ασχολήθηκα με την ελεύθερη έρευνα, πολιτιστικά, κοινοβουλευτικό και πολιτικό ρεπορτάζ.

Εργάστηκα ως συντάκτης πολιτικού ρεπορτάζ, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων-(ΑΠΕ-ΜΠΕ). Έχω γράψει τα βιβλία «Ψάχνοντας για τη Μόνικα», «Η σκιά της άλλης» και «Μινώκερος», τα οποία εκδόθηκαν από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ. Έχω κάνει πολλές επιμέλειες βιβλίων.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια ζω μόνιμα στη Σύρο και συνεργάστηκα με την εφημερίδα «Ο ΛΟΓΟΣ των Κυκλάδων».